За нас Права за ползване Доставка Помощ Вход Регистрация

Как да се справим с косопада?

Видове диети:

Пролетта е сезонът, в който всичко в природата се събужда за нов живот…Всичко, освен косата ни. Но на какво се дължи досадният сезонен косопад и по-важното - как можем да му противодействаме?

Както всички знаем, съвсем нормално е косата да пада, когато я сресваме, а понякога дори и само като я намокрим. Изненадващ факт е, че всички подменяме абсолютно цялата си коса на около 4 години, защото тя постоянно се намира в цикъл от растеж и падане.

През есента и пролетта обаче, този цикъл определено не е равномерен. Тогава периодът на косопад може да продължи до цели 6 седмици, резултатът от което може да бъде оредяване на косата, както и откровена паника.

Защо?

През пролетта и есента, слънчевите лъчи повишават секрецията на хормоните, които са отговорни за растежа на косата. Всичко това може да бъде оприличено с развитието на растенията  – те растат усилено през топлите месеци и окапват, когато цикълът на живота им приключи.
 

Как да го спрем?

Лечението не влияе на самото падане на космите, защото преди да паднат, те са били мъртви известно време. Терапията подпомага израстването на нови косми и като цяло заздравява и подхранва цялата коса. 

Хитринки

На пазара има изключително широко разнообразие от продукти за косопад, но има и още няколко хитринки, които помагат.

  • Сресвай добре

Когато сезонния косопад започне да си показва рогата, дори тези от нас с къдрава и чуплива коса трябва да се сприятелят с гребена. Още по-добър вариант е да се масажира арганово или кокосово масло в корените, така скалпа се подхранва, циркулацията се подобрява и мъртвите косми се премахват.

  • Остави косата пусната

Вързаната коса несъмнено е по-практична за носене, но така падащите косми нямат къде да отидат и се оплитат в здравите. Така те също могат да станат жертва на опитите за разплитане.

  • Използвай слънцезащитна козметика за коса

Всъщност, тази козметика е подходяща за употреба целогодишно, особено през лятото. Това е еквивалента на слънцезащитните кремове за кожата.

  • Не се паникьосвай

Стресът допълнително засилва падането на косата, така че се успокой, всичко ще утихне до няколко седмици.


А ти използваш ли някоя от тези хитринки?

Svej.bg| Emedika.bg 2015, верига аптеки Екомедика